MUTFAK TASARIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI


Mutfak tasarımı yaparken dikkat edilmesi noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki kriterler doğru uygulandığında, kullanımlı bir mutfak sahibi olmamanız için hiç bir neden olmadığını söyleyebilirim.

Mutfak yerleşimi yapılırken buzdolabı-eviye-ocak arasındaki iş akış süreci göz önünde bulundurulmalı ve mutfağın mekana yerleşimi bu sürece uygun şekilde yapılmalıdır. Bu süreç içerisindeki mesafelerin uygunluğu rahat ve yorulmadan kullanılabilecek mutfak için en önemli kriteri oluşturmaktadır. 

Mutfağımızda hazırlamak istediğimiz bir yiyecek için, ihtiyacımız olan tezgah alanları vardır. Bunlar; Buzdolabından çıkardığımız bir yiyeceği yıkamak ve ayırmak için gerekli olan ön hazırlık tezgahı, yıkanmış ve ayıklanmış yiyecekleri, kesmek, karıştırmak, rendelemek vb. işlemleri yaptığımız ocak ile eviye arasında kalan hazırlık tezgahı, pişirdiğimiz yiyecekleri servis edebileceğimiz veya dinlenmeye alabileceğimiz servis tezgahı olarak üçe ayırabiliriz. Bu tezgahlardan en çok kullandığımız tezgah hazırlık tezgahı olduğundan bu tezgah alanının olabildiğince geniş olması mutfak tasarımı için önemlidir. 

Mutfağımızda kullanıldığımız ankastre cihazların doğru konumlandırılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus cihazlara sağdan ve soldan ulaşılabilir konumun sağlanabilmesidir. Duvara bitişik ocak, fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı yerleşimlerinden kaçınılmalıdır. 

Ocağın her iki tarafında bırakılacak tezgah alanı, taşan ve sıçrayan yemek artıklarının kolayca temizlenmesi, tencere saplarının rahatlıkla dönebilmesi açısından önemlidir. Ocak seçimi yapılırken kullanımımıza uygun seçeneği belirlemek gerekmektedir. Genellikle aynı anda ikiden fazla pişirme işlemi yapılıyorsa, ocak göz aralıklarının geniş olduğu modeller seçilmelidir.

Fırının duvar dibinde olması, fırın tepsisine rahat ulaşmamızı engellediğinden kazalara ve pişen yemekten sıçrayan yağların duvarı kirletmesine neden olabildiğinden duvara yakın olmamalıdır. Ayrıca fırınlardan çıkan sıcak tepsiyi koyabilecek tezgahın da mutfak tasarımı yapılırken düşünülmesi gerekmektedir. Fırın seçimi yapılırken kullanımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi önerilir. 

Pişirme süreci boyunca davlumbaz veya aspiratör kullanılarak yağ buharının zararlı etkilerinden mutfağımızı korumak mümkündür. Günümüzde karbon filtre takılabilen davlumbaz ve aspiratörler sayesinde baca bağlantısına gerek kalmaksızın yağ buharının etkileri önlenebilmektedir. Unutulmamalıdır ki bu cihazlar içerideki yemek kokusunu dışarı atan cihazlar değil, yağ buharını çeken cihazlardır. Yemek kokusunu kısmen engelliyebilmektedirler.

Mutfak alt dolapların gerektiğinde bazasının çıkartılarak dolap altlarının temizlenebilmesi sağlanmalıdır. Üst dolaplar ile tavan arasında mutlaka temizlik yapılabilecek boşluk bırakılmalı, tavana sıfır üst dolap yerleşimi yapılmamalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder